» mapa sajta
   POČETNA STRANA

» Prirodni gas kao energent
- Korisno
- Šta je prirodni gas?
- Od kada se koristi prirodni gas?
- Tehničke karakteristike gasa
- Koje su opasnosti pri upotrebi?
- Ekološko gorivo i zaštita životne
  okoline

- Prirodni gas u svakom
  domaćinstvu

- Prirodni gas u industriji
...................................................

» Način obračuna isporučene
   količine prirodnog gasa

...................................................  | Od kada se koristi prirodni gas?

Davno pre naše ere, Kinezi su osvetljavali svoje hramove dovodeći prirodni gas cevima od bambusa, pa je to prvi primer organizovane proizvodnje i transporta prirodnog gasa. U novije doba, prva upotreba prirodnog gasa ostvarena je krajem IX veka u SAD – u Fredoniji za grejanje stanova. Iskorištavanje u većem obimu započelo je 1884. godine, kad je prirodni gas doveden gasovodom dugačkim 23 km u Pitsburg, gde je upotrebljavan za osvetljenje i grejanje. Do 1950. godine SAD su bile gotovo jedini proizvođač prirodnog gasa, a onda se priključuju Rusija, Kanada, Holandija, Velika Britanija, Norveška, Nemačka, Rumunija, Italija, Meksiko, Venecuela, Alžir, Nigerija, Indonezija, Malezija i u novije vrijeme zemlje Srednjeg istoka.

Prirodni gas je, uz ugalj, jedini primarni oblik energije koji se može direktno upotrebiti, sagoreva većom iskoristljivošću od drugih goriva, pa zato vrlo brzo raste njegova upotreba u domaćinstvima, za grejanje i hlađenje, u tehnološkim procesima, za proizvodnju toplotne i električne energije, a korisiti se i kao sirovina u hemijskoj industriji, naročito petrohemijskoj.

Transportuje se u gasovitom stanju cevovodima, ili u ukapljanom obliku specijalnim brodovima (metanijerima) za ukapljani prirodni gas; ređe u specijano toplotno izolovanim cisternama u željezničkom ili putnom saobraćaju.

Početna Distributivna gasovodna mreža Cenovnik Kako postati korisnik? Tehnička uputstva Gasni uređaji Kontakt
     2009 © Interklima, d.o.o. All rights reserved                                                                                                                                                                 www.interklima.rs